Zupa śledziowa teściowej

Naprawdę nie wiem, jak ją zakwalifikować... W moim rodzinnym domu śledzie w śmietanie towarzyszą nam zarówno w okresie adwentu jak i Wielkiego Postu... W domu rodzinnym mojego męża zupa śledziowa jest jednym z bardziej oczekiwanym dań wigilijnych... 
Smaku tej zupy samej nie udało mi się osiągnąć - mimo wielu prób... Dlatego też ten przepis, który tu zamieszczam dla potomnych ;), mój mąż wręcz, jak to sam określił, wydusił ze swojej mamy ;)


Składniki:

  • 1/2 kg śledzi solonych
  • 750 ml śmietany 18%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
Sposób przygotowania:

Śledzie zalej wodą i mocz przez 3 godziny. Cebulkę bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj śmietanę z mlekiem, dodaj posiekaną cebulkę i wymoczone śledzie. Zostaw na co najmniej godzinę dla przegryzienia smaków. Podawaj z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.


Jeśli masz więcej czasu i lubisz tradycyjne smaki sprzed lat, możesz przygotować śledziówkę z całych śledzi - takich z mleczem :)

Śledzie musisz przeciąć na pół wzdłuż, wyjąć mlecz i ikrę, wyfiletować. Zamocz śledzie na kilka godzin.

Mlecz rozetrzyj z 1/2 łyżeczki cukru i odrobiną zimnej wody. Następnie rozmieszaj to z 1/2 szkl. wody. Dodaj do posiekanej cebulki i śmietany z mlekiem. Dodaj wymoczone śledzie i odstaw na godzinkę.