Szpinakowa sałatka z makaronem

Odrobina zieleniny, szczypta czerwieni, białe przebłyski. Danie w kolorach flagi włoskiej. Trochę może z włoskim rodowodem. Jest makaron, jest pyszny sos na balsamico. Spróbujcie :)



Składniki:
  • garść młodego szpinaku
  • garść ugotowanego makaronu świderki (u mnie: Malma)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 10 ząbków czosnku marynowanego
  • 10 czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente. Przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Szpinak umyj i osusz. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Czosnek i oliwki pokrój. Oliwę wymieszaj z octem i przyprawami. 
Składniki możesz albo ułożyć wedle uznania na talerzu i polej sosem albo wymieszaj.