Szparagi z wody z jajkiem w koszulce

Sezon szparagowy oficjalnie uważam za otwarty :) Białe szparagi każdego roku pojawiają się na naszym stole, a im wcześniej uda nam się je kupić, tym bardziej nam smakują. Klasycznym sposobem ich przygotowania jest gotowanie. I w tej właśnie wersji Wam je polecam :)




Składniki:

  • szparagi
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Szparagi obierz - najlepiej obieraczką do warzyw. Zacznij od dołu szparaga i kieruj się do główki. Następnie chwyć szparaga u dołu oraz w połowie i złam - oderwiesz w ten sposób twardą część.
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą.
Zagotuj wodę w wysokim garnku - szparagi powinny stać podczas gotowania,a  ich główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Wsyp sól i cukier (u mnie po 1/2 łyżki) i dodaj trochę soku z cytryny, by szparagi zachowały biały kolor. Do wrzątku włóż szparagi, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10-15 minut do miękkości.
Podawaj - wedle uznania - ze stopionym masłem, posypane solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, ze zrumienioną bułką tartą...

Polecam podanie szparagów z jajkiem w koszulce:

Zagotuj wodę ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu winnego. Na wrzątek wlej surowe jajko. Gotuj 3-4 minuty. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki. Jajko powinno pozostać w środku lekko płynne.




Szparagi