Styropian

Przepis dostałam od teściowej mojej siostry... Nie ukrywała, że autorką jest Ewa Wachowicz - oryginalny przepis. Musiałam przyznać - od pierwszego kęsa - że ma w sobie to "coś". Świetnie imituje sernik. Jest lekko kokosowy, lekko brzoskwiniowy. Taki wiosenny :)

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 kg jogurtu brzoskwiniowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy



Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, 1/2 szkl. cukru i 2 łyżeczek proszku zrób kruszonkę. Następnie zrób kopczyk i wbij żółtka. Wyrabiaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kruszonkę podziel na dwie części. 
Do jogurtu dodaj pozostały cukier, proszek do pieczenia oraz budyń. Delikatnie dodaj wiórki. Z białek ze szczyptą soi ubij pianę i delikatnie połącz z masą jogurtową. Połowę ciasta kruszonki rozłóż na dnie formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Nałóż masę i posyp resztą kruszonki.
Piecz na złoty kolor w 160 st. przez 1 godzinę.


Wielkanocne Smaki - edycja IV