Sos tatarski

Sos tatarski to "sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie"(źródło: Wikipedia). Sos tatarski znają w Austrii, we Francji, w Anglii i w Australii. Kochają go też Polacy. Każdy ma swoją ulubioną recepturę. Ja dziś podzielę się z Wami moją. 



Składniki:

  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
  • 5 czubatych łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Pieczarki i ogórki drobno posiekaj. Możesz to zrobić za pomocą blendera. Do posiekanych warzyw dodaj musztardę, majonez, jogurt i przyprawy. Dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki. Podawaj z wędlinami, pasztetami...