Pomarańczowe muffiny z jagodami

Testy, testy, testy :) Uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy. Przyznam Wam się, że bardzo rzadko wracam do tych samych - przecież jest taka różnorodność i w książkach kucharskich i w internecie... Ten przepis zasłużył sobie na zaszczytne miejsce w zeszycie - na pewno jeszcze upiekę :) Są... przepyszne :) 
Wykorzystałam do ich upieczenia formę, którą ostatnio upolowałam w Lidlu na wyprzedaży kolekcji walentynkowej. Otrzymałam wiosenne jagodowe kwiaty :)


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g skórki pomarańczowej (u mnie z Lidla)
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml kefiru
  • jajko
  • 8 łyżek oleju
  • 200 g mrożonych jagód
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj jajko z olejem, kefirem i sokiem. Połącz ze sobą zawartości obu naczyń. Dodaj jagody i wymieszaj. Przełóż do wyłożonych papilotkami formy do muffinek i piecz w 180 st. przez 25 minut.



Wielkanocne Smaki - edycja IV