Muffiny owsiane

Miało być smacznie i zdrowo. No i oczywiście słodko :) I koniecznie chciałam przetestować formę do ciast od Lidla - tę do babeczek w kształcie kawałków tortu...


Wybór padł na owsianą wersję muffinek... z lekkim aromatem świeżo mielonego cynamonu ... z pomarańczową skórką... Spróbujcie sami :)


Składniki:

  • 1,5 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego cynamonu (u mnie z Lidla)
  • 1 jajko
  • 1 szkl. kefiru
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej (u mnie z Lidla)
  • cukier do posypania z wierzchu

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki ze skórką pomarańczową. W drugim naczyniu -składniki mokre. Następnie połącz je ze sobą i dokładnie wymieszaj. Do foremek wlej ciasto (do 2/3 wysokości). Z wierzchu posyp cukrem. Piecz około 25 minut w 180 st. do ładnego zrumienienia.