Muffinki z białą czekoladą i marcepanem

Zostałam zmuszona. Pod groźbą obrażenia się na mnie do końca życia - uległam. Upiekłam. Blisko 70 muffinek. Za jednym zamachem. Przyznaję - był to nie lada wyczyn. Cztery smaki. W tym dwa zupełnie nowe. I... pełen sukces :) Gimnazjaliści szczęśliwi i najedzeni. Siostrzeńcy - usatysfakcjonowani. A dla mnie i dla Was pozostały przetestowane przepisy. Oto jeden z nich :)
Inspiracja



Składniki:
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • 80 g białej czekolady
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowego
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 op. masy marcepanowej (u mnie z Lidla)


Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu wymieszaj składniki mokre. W drugim - składniki suche wraz z posiekaną czekoladą i pokrojoną w kostkę masą marcepanową. Wrzucając masę marcepanową staraj się, by równomiernie oprószała się mąką. Zapobiegnie to sklejaniu się masy w bryłki. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj. Przełóż masę do wyłożonej papilotkami formy na muffiny do 2/3 wysokości. Piecz w 160-170 st. przez 25-30 minut.


Wielkanocne Smaki - edycja IV