Keks z bakaliami

Pełne bogactwa, intensywnie pachnące ciasto. Keks. Nasycony bakaliami. Niosący cudowne wrażenia smakowe z każdym kęsem... Smak, który warto poznać i zapamiętać, bo kolejne święta w sumie już niedługo ;) Oryginalny przepis

Do tego przepysznego keksa zaserwowałam sobie kawę Jacobs Crema Gold... Z pianką. Cudowny intensywny aromat. Delikatny smak. Idealne komponuje się z "czymś" słodkim - tym razem z bogatym smakiem keksa ;)


Składniki:
  • 360 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 140 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 ml mleka
  • 300 g bakalii (u mnie: 100g rodzynek, 100g mieszanka owoców i skórek od Lidla, 50g żurawiny suszonej i 50g suszonych owoców goji)
  • 2 kieliszki rumu

Sposób przygotowania:

Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut. Odsącz i zalej rumem. Dodaj pozostałe owoce i skórki. Mieszaj co jakiś czas, by owoce dokładnie pokryły się rumem.


Żółtka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj mleko i roztopione chłodne masło. 
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i stopniowo dolewaj masę jajeczną. Białka ubij na sztywno, dodaj łyżeczkę cukru i ubijaj jeszcze 40 sekund. Ubite białka przełóż do ciasta i mieszaj, aż wszystko się dokładnie połączy. Bakalie odsącz i oprósz lekko mąką. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. (opcja: góra/dół) ok. 90 minut.


Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Wielkanocne Smaki - edycja IV