Gofry z masłem orzechowym

Moje pierwsze gofry. I od razu takie... zaczarowane :) Zamiast oleju dodałam masło orzechowe. Fantastycznie wzbogaciło smak gofrów, a w zestawieniu z rozdrobnionym widelcem bananem bardzo przypominały smak tostów Elvisa (pamiętacie?) :) Inspiracja



Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka miodu 

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywną pianę z solą. W drugiej misce wymieszaj mąkę z żółtkami, miodem, masłem, proszkiem i wodą. Do wymieszanych składników delikatnie dodaj pianę i wmieszaj łyżką. Smaż w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. 
Sposób podania - dowolny - z cukrem, dżemem, śmietaną... U mnie pojawił się rozgnieciony widelcem banan... I to chyba jest mój faworyt :)