Babka tulipan

W ogóle mnie nie zdziwi fakt, jeśli tę babkę większość z Was zna. Warto ją jednak przed świętami przypomnieć - nie tylko cudownie smakuje, ale też pięknie wygląda :) 



Składniki:
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel wiśniowy (dla większej intensywności barwy można dodać czerwony barwnik)
  • kisiel cytrynowy (dla większej intensywności barwy można dodać żółty barwnik)
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. maku
  • 1/2 szkl. oleju
Sposób przygotowania:

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodawaj kolejno, nie przestając miksować, pokrojone masło, mąkę, proszek do pieczenia, olej i pianę z białek. Wszystko wymieszaj i podziel na cztery części. Do jednej porcji dodaj kisiel cytrynowy, do drugiej - kakao, do trzeciej - kisiel wiśniowy, do czwartej - mak. W tej też kolejności wlewaj ciasto do formy - wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Przez środek zrób rowek nożem. Piecz w 180 st. ok. 1 godziny.


Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Wielkanocne Smaki - edycja IV