Babka czekoladowo-miętowa

Babka. Ciasto o wielu twarzach. Tradycjonaliści wybiorą tę piaskową czy drożdżową. Liberalni - poszukają nietypowych smaków. Dziś zaproponuję Wam babkę, do której dojrzewałam 3 lata! Skąd wiem, że aż tyle? Wydrukowałam ją kiedyś z internetu -i na wydruku mam datę. 14 kwietnia 2011. Babka ta jest mistrzostwem świata :) Oryginalny przepis



Składniki:

  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 110 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 garści listków mięty (poza sezonem lub gdy nie mamy mięty w doniczce - polecam mrożone :))
Sposób przygotowania:

Miętę zmiksuj w blenderze z olejem i mlekiem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka. Następnie stopniowo wlewaj roztopioną czekoladę i zmiksowaną z mlekiem miętę.
Mąkę połącz z kakao i proszkiem i stopniowo dodawaj do masy maślanej. Miksuj aż utworzy się jednolite ciasto. Przełóż je do przygotowanej uprzednio formy. Piecz ok. 60 minut w 175 st. - do suchego patyczka.



Wielkanocne Smaki - edycja IV