Babka cytrynowa

Puk, puk... Wielkanoc :) Zbliża się już wielkimi krokami. Poszukuję inspiracji, nowych smaków - wiosennych i świątecznych... Prezent z Lidla zainspirował mnie do cytrynowej wersji babki, która... jest wilgotna, rozpływająca się w ustach... Idealna do filiżanki kawy...


Składniki:
  • 25 dag Kasi
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • kandyzowana skórka cytrynowa (u mnie z Lidla)



Sposób przygotowania:

Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wbijaj całe jajka, ciągle mieszając. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek. Powoli wlej sok z cytryny i dodaj skórkę. Dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz ok. godziny w 180 st.




Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

Wielkanocne Smaki - edycja IV