Zapiekanka owsianka z jabłkami pod bezową pianką

Przepisy na zapiekane owsianki widziałam wielokrotnie.  Podchodziłam do nich sceptycznie... Zawsze jednak jest ten pierwszy raz i tym razem mnie również dopadł ;) Spróbowałam, polubiłam, zrobię jeszcze nie raz :)
Inspiracja


Składniki :

  • 1 szkl. Płatków owsianych
  • 1, 5 szkl. Mleka
  • Szczypta soli
  • 3 jabłka
  • Szczypta cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania :

Mleko podgrzej i zalej nim płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli. Odstaw na całą noc.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla, dodaj rodzynki i 1/3 szkl.wody i duś 10-20 minut. Całość dopraw cynamonem. 

Białka ubij na sztywną pianę.  Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.

W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami owsiankę, jabłka i pianę. 

Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika.  Piecz około 30 minut,  do lekkiego przyrumienienia pianki.
Podawaj na gorąco.