Ryba w warzywach - TUPPERWARE

Ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką naczynia firmy Tupperware "Cud kuchenny"... Naczynie składa się z trzech części: miski, sita i pokrywki. Podobno gotuje bez gotowania - wystarczy zalać wrzątkiem, przykryć i poczekać :) Sprawdziłam. Działa! Dziś podrzucam Wam tupperwarowski przepis na rybę w warzywach :)



Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1/2 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • 2 łyżki oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szkl. wody
  • 1 cytryna
Sposób przygotowania:

Filety (jeśli mrożone) odmróź, przypraw i skrop sokiem z cytryny. Warzywa zetrzyj na wiórki (ja zrobiłam to w robocie kuchennym). Do garnka wlej olej i wrzuć warzywa, dodaj kostkę rosołową i wodę. Duś do miękkości. Następnie dodaj ketchup i koncentrat oraz przyprawy.
Do Cudu Kuchennego bez sita włóż gorące warzywa, rybę i znów gorące warzywa. Przykryj pojemnik i odstaw na 30-40 minut. Rybka sama się "ugotuje" :)