Nadziewana cykoria

Wiosna! Też ją czujecie? U mnie zawsze o tej porze pojawiają się nagminnie warzywa. Tym razem moim łupem padły cykorie. Miały być zapiekane pod beszamelem, ale moja mama odkurzyła skądś przepis na nadziewaną. Oto przepis :)


Składniki: (4 porcje)
  • 4 cykorie
  • 8 plastrów szynki
  • 300 g serka kanapkowego
  • 3 żółtka
  • 400 ml rosołu warzywnego
  • 120 g ryżu
  • 2 małe cebule
  • 6 pomidorów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Rosół zagotuj, wsyp ryż i gotuj 30 minut pod przykryciem. Piekarnik nagrzej do 200 st. 
Pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną cebulą. 
Natkę pietruszki posiekaj, wymieszaj z serkiem, żółtkami i ryżem. Przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół cykorie - pamiętaj o usunięciu gorzkiego środka. Każdą połówkę cykorii przykryj drugą i owiń 2 plastrami szynki. Pozostały farsz wymieszaj z pomidorami i wyłóż do brytfanny. Na pomidorach ułóż cykorię. Zapiekaj 30 minut.