Nadziewana cukinia

Zdrowo :) i smacznie. Młoda cukinia nadziewana ryżem i tuńczykiem. Idealna na obiad. Rewelacyjna na kolację. Porcja ma tylko 400 kcal, więc godna polecenia dbającym o linię. Spróbujcie :)



Składniki: (1 porcja)

  • 1 młoda cukinia
  • 100 ml rosołu warzywnego
  • 30 g ryżu (najlepiej brązowego)
  • 130 g tuńczyka w oleju z puszki
  • 1 mała cebulka
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki pasty ajwar
  • papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj w rosole - trwa to ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 st. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż. Posól. Miąższ drobno pokrój, wymieszaj z ryżem i tuńczykiem (bez oleju). Cebulkę drobno posiekaj, natkę posiekaj, dodaj do ryżu. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ajwarem. Połówki cukinii napełnij farszem, ułóż w brytfannie i piecz 35 minut.