Kaszka orkiszowa na mleku

Ostatnia wizyta w sklepie ze zdrową żywnością zaowocowała zakupem kaszy manny orkiszowej. Kupiłam ją ze zwykłej ciekawości. Czy będzie się czymś różnić od zwykłej kaszki manny? Poza ceną oczywiście... Dość łatwo znalazłam informacje, że kaszka mana orkiszowa jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Że zalecana jest przy przemęczeniu. Ale dopiero po ugotowaniu mogłam wyrobić sobie o niej zdanie. Smak? Delikatny. Konsystencja? Aksamitna. Bardzo zasmakowała mojej trzylatce :)



Składniki:

  • 3 szkl. mleka
  • 6 czubatych łyżek kaszki manny orkiszowej
  • 1 łyżeczka masła
  • sok malinowy
Sposób przygotowania:

Z podanej porcji mleka odlej 1/2 szkl. Resztę zagotuj z masłem. W zimnym mleku rozmieszaj kaszkę mannę orkiszową. Do gotującego się mleka powoli wlewaj rozmieszaną kaszkę. Ciągle mieszaj. Gotuj około 2 minut. Przelej do miseczek i podawaj z sokiem malinowym.