Kakaowa babka z wiśniami i białą czekoladą

Czekolada biała, ciemne kakao i kwaśne wiśnie. Tyle dobrodziejstw w jednej babce... :) Smaki nawzajem się przenikają i podkręcają. Warto spróbować... Można pokochać :)
Kiedyś spotkałam w internecie przepis na podobną... Jeśli wiecie, gdzie - podpowiedzcie :) Chętnie podam link :)



Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. jogurtu lub śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • słoik (900 ml) wiśni w cukrze
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

W naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, cukier, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i pokruszoną czekoladę. W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre: mleko, olej, jogurt, jajka. Mokre wlej do suchych i wymieszaj łyżką. Dodaj osączone wiśnie i delikatnie wymieszaj. Foremkę na babkę natłuść i obsyp bułką tartą - możesz użyć silikonowej i ten krok pominąć. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 75 minut.