Jajka zapiekane w bułce

Idealny początek dnia: chrupiąca bułka, szynka i jajko. Podane inaczej. Z piekarnika. W kokilce (by się nie przewracało :)) Przepis wykorzystujący czerstwe pieczywo i zmieniający je w takie, które każdy chętnie zje. Jajko - w zależności od czasu spędzonego w piekarniku - może być bardzo płynne, lekko ścięte lub całkowicie ścięte. Co kto lubi :)



Składniki: (1 porcja)

  • 1/2 bułki
  • 1 plaster szynki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Kokilkę posmaruj masłem i wymość ją pozbawioną środka bułką. Powstanie miseczka. Włóż do niej plaster szynki i znów stwórz miseczkę. Wbij do niej jajko - uważając, by nie przebić żółtka. Posyp solą i pieprzem oraz posiekaną rzeżuchą. Wstaw do piekarnika i piecz 18-20 minut. Czas musisz dostosować do własnego gustu - po około 15 minutach musisz zacząć pilnować, by nie ścięło się zbyt mocno :)