Dom pełen smaku - Basia Ritz

Choć cierpię ostatnio na straszny brak czasu, nie przeszkadza mi to w sięganiu po kolejne książki o tematyce kulinarnej. Czasem jest to powieść, a czasem po prostu zbiór przepisów.


Tym razem skupiłam się na publikacji Basi Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji polskiego MasterChef. Jest to "kulinarna autobiografia". Basia Ritz opowiada o swoim życiu poprzez dobór najlepszych, jej zdaniem, potraw: pikantnych i pieprznych oraz słodkich delicji.

Przywołuje smaki dzieciństwa - np. zupę szczawiową z jajkiem i grzankami...


czy wątróbki drobiowe z cebulką i wiśniami...


Wspomina smaki "obcej ziemi" - np. Kaiserschmarrn... (kto wie, co to?)


Twierdzi, że "podróże kształcą", a wszystkie doświadczenia składają się na jej wariacje o Masterchefie... - tu np. pieczone jabłka faszerowane marcepanem i bakaliami z karmelem...


Wspomnienia Basi Ritz czyta się z przyjemnością, wraz z nią krąży się nad stołem zastawionym pysznościami... Inspiruje, kusi... Z każdą kolejną stroną rośnie apetyt na więcej... więcej smaków, więcej zapachów, więcej radości z jedzenia :)