Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Ma lekko przypaloną skórkę i wilgotny środek. Dla niektórych za słodki, mnie osobiście lekka słodycz chleba bardzo odpowiada. Gorąco polecam - naprawdę jest wart spróbowania :)



Składniki:

  • 500 g zakwasu
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 650 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 370 g letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • otręby owsiane

Sposób przygotowania:

Zakwas rozmieszaj z wodą, dodaj mąkę pszenną i żytnią, kminek, sól, olej i miód. Zagnieć ciasto - będzie lekko lepkie. Zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Odgazuj, włóż do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy (u mnie tortownica) i odstaw na 1,5 godz. do wyrośnięcia. 
Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego do 240 st. piekarnika i piecz 35 minut. Wystudź.