Błyskawiczne pączki na jogurcie

Ostatnio często nachodzi mnie na błyskawiczne słodkości. Niedobór wolnego czasu powoduje, że tego, który mam, nie poświęcam na przekładańce, na ciasta o skomplikowanym sposobie przygotowania. Pączki też smażę błyskawiczne. Wymieszane łyżką. Otoczone, jeszcze na ciepło, w cukrze i cynamonie. Są wyśmienite :) Inspiracja


Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej
  • drobny cukier wymieszany ze zmielonym cynamonem (proporcja według uznania)

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszaj z jajkami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszaj - po prostu za pomocą łyżki. Rozgrzej olej (ja smażyłam we frytkownicy). Nakładaj za pomocą dwóch łyżek porcje ciasta - możesz spróbować formować zgrabne kule. Smaż do złotego koloru. Po wyjęciu z oleju osącz na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtocz w cynamonowym cukrze. 
Najsmaczniejsze są tuż po ostygnięciu :)