Zmagania Pascala i Okrasy w książce kucharskiej Lidla

Trochę trwało nim książka Pascala i Okrasy pochłonęła mnie na tyle, by przygotować choćby krótką recenzję. Ale zasiadłam, zgłębiłam, oceniłam :)


Każdy z nich przygotował po 52 przepisy. Przepisy na mięso, rybę, makaron, kaszę i ryż, drób, grill, lunche czy zupy i sałatki. Otrzymali w ten sposób książkę z 104 przepełnionymi smakami i zapachami przepisów.


Najpierw Pascal, dla którego gotowanie to zabawa, przełamywanie rutyny. Do polskiej kuchni dodaje szczyptę europejskości i... świetnie mu to wychodzi :) Jego przepisy na schab z sosem pomidorowo-ziołowym i puree borownikowo-ziemniaczanym czy nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i puree z zielonego groszku kupiły mnie od razu.


Okrasa chce natomiast zmienić obraz polskiej kuchni, w której dostrzega olbrzymi potencjał. Szuka w niej tego, co najlepsze i najzdrowsze. Przyprawia szczyptą wyobraźni i serwuje nam m.in. pierś w panierce serowej z sosem pesto czy strudel jabłkowo-marchewkowy.



Każdy przepis podany jest w przystępny sposób. Podano zarówno dokładną listę składników, jak i szczegółowe opisy poszczególnych etapów przygotowania.



Całości dopełniają cudne zdjęcia ...

Nie pozostaje nic innego, jak zaczerpnąć inspiracji, pognać do Lidla na zakupy i zachwycić rodzinę i znajomych pysznościami... prawie jak spod ręki mistrzów :)