Pijany rodzynkowiec

Czekolada i rodzynki?  Dlaczego nie?


Składniki :
  • Ciemny biszkopt (np. Z tego przepisu - łyżkę mąki zastąp łyżką kakao)
  • 30 dag rodzynek
  • 150 ml alkoholu (u mnie rum)
  • 2 budynie czekoladowe
  • 500 ml mleka
  • 1 3/4 kostki margaryny
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 mleczna czekolada
  • Dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania :

Rodzynki zalej alkoholem i pozostaw na noc. Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta wyłóż na sito i osącz.
 Budynie ugotuj w podanej ilości mleka.  Ostudź. 1 kostkę margaryny zmiksuj z wystudzonym budyniem.
Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. Wyłóż na niego krem budyniowy i przykryj drugim blatem biszkoptowym. 
W garnuszku rozpuść 3/4 kostki margaryny,  dodaj połamaną czekoladę i mieszając doprowadź do rozpuszczenia.  Czekoladę wymieszaj z osączonymi rodzynkami. Wyłóż równomiernie na ciasto. 
Schłodź przed podaniem.