Pierś z indyka

Dobrze przyrządzony indyk jest soczysty i pyszny. Żeby nam taki wyszedł,  musimy pamiętać o odpowiednio wczesnym zamarynowaniu i pieczeniu pod przykryciem lub w rękawie.


Składniki :

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • Sól
Sposób przygotowania :

Przyprawy wymieszaj z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny.  Marynatą posmaruj mięso,  włóż do woreczka i odstaw na kilka godzin lub na noc do lodówki. 
Pierś ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem w temp. 180 st. przez 60 minut. Następnie odkryj pieczeń i piecz bez przykrycia ok. 10 minut, do zrumienienia.  Wyjmij z piekarnika i pozostaw w sosie na kilkanaście minut. Pokrój przed podaniem.