Pączki karnawałowe

Nikogo nie interesuje, ile mają kalorii... Każdy zjada co najmniej jednego... Są tacy, którzy jedząc pobijają rekordy... A wszystko z okazji ostatniego czwartku karnawału... Tłustego Czwartku :)
Inspiracja

Składniki: (20 pączków)

  • 8 szkl. mąki pszennej
  • 10 żółtek
  • 2 szkl. śmietany
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 400 g marmolady
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtaczania

Sposób przygotowania:

Do śmietany dodaj żółtka, mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, roztopione masło, zagnieć i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i wytnij szklanką krążki. Na krążki nałóż marmoladę i starannie zlep brzegi ciasta. Uformuj pączka. Odłóż na stolnicę wysypaną mąką i pozostaw, by jeszcze podrosły.
Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osusz na papierowych ręcznikach i posyp obficie cukrem pudrem.