Oponki serowe

Lekkie i puszyste. Łatwe w przygotowaniu. Jeszcze ciepłe z cukrem pudrem rozpływają się w ustach. Następnego dnia stanowią idealne dopełnienie filiżanki aromatycznej kawy z mlekiem... 
Inspiracja


Składniki:

  • 500 g sera białego śmietankowego
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • tłuszcz do smażenia - u mnie olej
  • mały kieliszek spirytusu dodawany zimnego oleju
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z serem, cukrami, żółtkami, spirytusem, proszkiem do pieczenia i jogurtem. Zagnieć ciasto. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawaj duże kółka, a w środku kieliszkiem wykrawaj dziurkę. Kulki możesz potraktować jako małe pączusie.
Do zimnego oleju dodaj kieliszek spirytusu. Rozgrzej go. Smaż na nim oponki na złoty kolor. Usmażone oponki osusz na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem pudrem.