Halawa, czyli kaszka manna inaczej

Lubię testować niekonwencjonalne przepisy ze skladnikami, które dobrze znam. Tym razem na śniadanie przygotowałam halawę. Tureckie danie, a właściwie deser. Słodka, z delikatnym posmakiem goryczki z przesmażenia... Warta spróbowania i, kto wie, może pokochania?
Inspiracja

Składniki :

  • 1/4szkl. Kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl. Wody
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta kardamonu
Sposób przygotowania :

Masło rozpuść na patelni,  a następnie wsyp kaszkę. Upraż, cały czas mieszając., do zrumienienia.  Dodaj kardamon i odstaw. W garnku zagotuj wodę z miodem i sokiem z cytryny.  Następnie powoli wsypuj uprażoną kaszę mannę, cały czas mieszając.  Dorzuć pokrojonego banana i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji.