Czekolada na gorąco na mleku

Przepis na tą czekoladę na gorąco długo czekał w mojej prywatnej poczekalni. Uświadomiłam sobie, że za chwilę będzie już na jego umieszczenie za późno - bo kto pije gorącą czekoladę wiosną?! Może się jeszcze skusicie? Przepis jest wręcz banalny, a smak... mnie chwycił za serce :)

Składniki: (2 porcje)

  • 500 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • odrobina chilli w proszku

Sposób przygotowania:

Mleko wlej do rondelka i zacznij powoli podgrzewać. Gdy będzie gorące wrzuć do niego rozdrobnioną czekoladę (ja łamię na kostki i kroję na 2-3 części - ładniej się wtedy rozpuszcza). Wsyp też przyprawy. Całość mieszaj na małym ogniu trzepaczką, aż do rozpuszczenia czekolady. Natychmiast podawaj.
Miłośnicy dużej liczby kalorii - jeśli lubicie, możecie przybrać bitą śmietaną, polać ajerkoniakiem... Co kto lubi :)