Babka makowo-cytrynowa

Szukając inspiracji na ciasto, oczywiście mało pracochłonne i czasochłonne, natrafiłam w swoim zeszycie z przepisami na muffinki z makiem i cytryną.  Po chwili zastanowienia przygotowałam ciasto i przelałam do keksówki.  I to był strzał w dziesiątkę! Z podanej porcji otrzymałam małą keksówkę, ale możecie też przygotować 18 muffinek.

\

Składniki :
  • 170 ml oleju
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 190g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 150 ml mleka
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki maku
Sposób przygotowania :

Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj do nich wszystkie mokre.  Dokładnie połącz.  Przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika.  Piecz ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
Jeśli lubisz, możesz polukrować.