Tureckie półksiężyce


Jakiś czas temu Anna Maria z Kucharni zarządziła pieczenie według jednego przepisu. Tym razem były to tureckie księżyce. Nie wiedziałam, czego się spodziewać, jaki smak mnie czeka... Mąż po pierwszym kęsie powiedział, że: "mmmmmm" i uplasował je w rankingu swoich ulubionych słodkości. Przepis będzie często wykorzystywany, bo pracy w sumie niewiele, a efekt... spróbujcie :)



Składniki:

  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 5 dag ciemnego kakao
  • 7 dag mąki pszennej
  • 10 dag mielonych orzechów
  • szczypta soli
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 kieliszki rumu

Sposób przygotowania:

Masło utrzyj na puch z 15 dag cukru pudru. Dodawaj stopniowo żółtka - nadal ucieraj. Następnie stopniowo dodawaj kakao, mąkę i zmielone orzechy. Do jednolitej masy delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek (ubitej ze szczyptą soli). Wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut.
Gorące jeszcze ciasto skrop rumem. Ciepłe polej lukrem z 20 dag cukru pudru i rumu. Gdy lukier zacznie zastygać za pomocą szklanki wycinaj księżyce.