Tarta bananowa

Długo poszukiwałam przepisu, który pozwoli mi bez zbędnego stresu wypróbować moją nową formę do tarty :) Szukałam inspiracji i w internecie, i wśród znajomych. Natknęłam się na tartę , ale jak to zwykle bywa, nie miałam wszystkich składników i improwizowałam :)



Składniki:

  • 350 g ciastek piernikowych suchych
  • 85 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 500 ml mleka
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 3 banany
  • sok z 1 cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Zacznij od budyniu: zagotuj 350 ml mleka z cukrem i ekstraktem, następnie dodaj do niego rozmieszane w pozostałym mleku mąki. Gotuj około 2 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Ciastka na spód zmiksuj na pył w blenderze razem z miękkim masłem. Powstanie masa, którą musisz wylepić formę do tarty. Wstaw do lodówki.
Na lekko stwardniały spód wyłóż zimny budyń. Ułóż na nim pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny banany.
Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do niej rozpuszczoną według przepisu i ostudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na banany. Całość posyp płatkami czekoladowymi. Przed podaniem schłódź.