Świąteczne śledzie z żurawiną

Żurawinę suszoną mogę pochłaniać kilogramami. Lubię jej słodycz. Ponadto jest bardzo zdrowa. Ma mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, sporo błonnika i soli mineralnych. W wersji wytrawnej jadam ją rzadko, ale po spróbowaniu w wersji ze śledziem- będę jadała częściej. 


Składniki :
  • 4 filety śledziowe solone
  • 2 cebule
  • 1/3szkl. oleju
  • Płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 goździki
  • Plaska łyżeczka imbiru
  • Pieprz ziarnisty
  • 75 g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania :

Cebulkę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawy i żurawinę. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie dobrze wypłucz śledzie i pokrój je w paski. Wymieszaj z zimną cebulą.
Przełóż do słoika i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 dni.