Śledzie z pomidorami

Pyszne śledzie towarzyszą mi od świąt. Przygotowałam je w czterech smakach. Każdy inny,  każdy wyjątkowy,  każdy po raz pierwszy. Wersja pomidorowa częściowo była mi znana: koncentrat pomidorowy, rodzynki, cebulka -  wiedziałam, jak smakują. Postanowiłam jednak je uszlachetnić. Trafiło na suszone pomidory. Efekt? Pomidorowy :) acz wyśmienity :)


Składniki:
  • 6 filetów śledziowych w occie
  • 3 cebulki
  • Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/3szkl. oleju
  • 2 łyżki miodu
  • Garść rodzynek
  • Ziele angielskie
  • Pieprz ziarnisty
  • Sok z cytryny
  • Słoiczek suszonych pomidorów

Sposób przygotowania :

Filety wypłucz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż pokrojoną w piórka cebulkę. Dodaj przyprawy, miód, koncentrat i rodzynki. Smaż razem około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia.  Dodaj pokrojone w paseczki pomidory suszone i wymieszaj.  Dodaj śledzie i wymieszaj. Przełóż do słoika i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 dni.