Śledzie w oleju rzepakowym do wódeczki

Olej rzepakowy znów jest doceniany. Dumnie stoi na sklepowych półkach obok oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego. Podobno jest cennym źródłem kwasów omega 3. 

Olej rzepakowy obniża poziom cholesterolu, pomaga w przyswajaniu witamin A, E, D i K, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, reguluje przemianę materii, poprawia nastrój poprzez wytwarzanie hormonu szczęscia! Jeśli będziecie mieć okazję, polecam kupno oleju rzepakowego firmy Fitness & Natura - warto :)

Wykorzystałam go jako główny składnik marynaty do śledzika,  który jest, moim zdaniem,  idealnym do wódeczki. Kto jadł i pił,  ten wie ;)
 

Składniki :
  • 2 cebule
  • 4 filety śledziowe solone
  • 4 lyzki soku z cytryny
  • 1 szkl. Oleju rzepakowego
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól

Sposób przygotowania :

Śledzie zalej zimną wodą i pozostaw co najmniej na kilka godzin. Cebulkę pokrój w krążki,  posól,  pozostaw do zmiękczenia. Śledzie osusz,  pokrój w paski, wymieszaj z cebulą,  przyprawami. Przełóż do słoika, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce