Pierś z kaczki w sosie z gruszek

Lubię obiady, podczas których na stół wjeżdża inne mięso,  niż kurczak czy wieprzowina. Polecałam Wam już jagnięcinę i gęsinę. Czas na kaczkę :)


Składniki :

  • 80 dag piersi z kaczki
  • 80 dag gruszek
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • Kawałek cynamonu
  • 2 goździki
  • Listek laurowy
  • 4 łyżki masła
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania :

Mięso natrzyj sokiem z cytryny,  2 łyżkami masła,  solą,  połową tymianku.  Schlódź. Gruszki obierz, przekrój na pół,  usuń gniazda nasienne. Na folii aluminiowej rozłóż skórki z gruszki. Na nich połóż piersi kaczki. Folię zawiń, piecz 50 minut. 

Połowę gruszek pokrój w kostkę.  Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła,  dodaj pokrojone gruszki,  listek laurowy,  resztę tymianku,  natkę, cynamon i goździki. Dopraw solą i pieprzem.  Podsmaż,  dodaj wino, duś 20 minut.  Usuń przyprawy i zmiksuj. Dodaj śmietanę i zagotuj.
Resztę gruszek obsmaż na łyżce masła.  Mięso podawaj z sosem z gruszek i smażonymi gfuszkami.
Możesz podać z żurawiną.