Marcepanowe ziemniaczki

Wpis noworoczny o smaku marcepana :) Życzę Wam, by 2014 smakował tak, jak lubicie najbardziej,  by jedzenie sprawiało przyjemność,  a nie było powodem frustracji i ciągłego odchudzania, by czas spędzony w kuchni przynosił frajdę,  i byście chętnie do mnie zaglądali :)
Szczęśliwego Nowego Roku!  U mnie marcepanowego :)


Bardzo rzadko spotykam na sklepowych półkach masę marcepanową - taki już los mieszkających na wsi :) Nie znaczy to, że nie mogę jej wykorzystywać w swoich wypiekach. Wystarczy odrobina czasu i cierpliwości i... mamy idealną masę marcepanową. W okresie świątecznym zrobiłam z niej przepyszne marcepanowe ziemniaczki.





Składniki:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 30 ml likieru amaretto
  • ciemne kakao do obtaczania ziemniaczków

Sposób przygotowania:

Migdały wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw na kilkanaście minut, po czym obierz je ze skórki. Obrane migdały osusz na ściereczce, a następnie kolejno je zmiel. Masa powinna być gładka, tłusta, dająca się zagniatać. Ponownie zmiksuj je z cukrem, likierem i aromatem na jednolitą masę. Z podanych składników otrzymałam około 500 g masy marcepanowej.
Chcesz przygotować ziemniaczki? Podziel masę na małe porcje i w dłoniach uformuj kuleczki. Następnie obtocz je w kakao i przełóż do papilotek do minimuffinek.