Czekoladowy makaron Tagliatelle

Mój pierwszy makaron. I do tego czekoladowy! To dzięki niemu na "Jadalnych prezentach" przełamałam swój opór przed tym "arcytrudnym" zadaniem. W cudzysłowie, gdyż już wiem, że zadanie wcale nie jest trudne. Ba, jest bardzo przyjemne :)
Przepis Anny Marii z Kucharni.



Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 g soli
  • 3 małe jajka
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • spora szczypta chilli w płatkach
Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej. Dodaj sól i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj cukier, kakao i płatki chilli. Dodaj do nich roztrzepane jajka i dobrze wymieszaj. W mące zrób dołek i wlej mieszankę jajeczną. Zacznij ugniatanie. Ugniataj, aż utworzy się elastyczną i gładką kulkę. Owiń ciasto folią i zostaw na półtorej godziny w lodówce.
Stół oprósz mąką i bardzo cienko rozwałkuj ciasto. Za pomocą ostrego noża pokrój ciasto na około półcentymetrowe paski. Lekko oprósz mąką i pozostaw do wyschnięcia.

Gotuj w posolonej wodzie. Najlepszy jest al dente.

Można podawać z sosem z białej czekolady,  z musami owocowymi, ze świeżymi owocami...