Chleb żytni na zakwasie z suszonymi morelami

Wpadłam jak śliwka w kompot w ciąg pieczenia chleba na zakwasie :) Nie ma tygodnia, bym nie upiekła :) Nie jestem jednak w stanie na bieżąco dzielić się z Wami moimi wariacjami - tej jednak nie odpuszczę :) Ten przepis jest trochę na pograniczu chleba i placka - ma żytni zakwasowy posmak złamany słodyczą moreli. Zniknął - i to najlepszy dla niego komplement :)



Składniki:

  • 350 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g miodu
  • 120 g letniej wody
  • 290 g mąki żytniej
  • 100 g suszonych moreli
  • garść pestek dyni
Sposób przygotowania:

W wodzie rozpuść miód. Dodaj cukier, sól i zakwas. Dobrze wymieszaj. Dosyp pokrojone morele, pestki i mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej masę i wyrównaj mokrą dłonią. Pozostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłym miejscu. Piec w 230 st. przez 15 minut, a potem 30 minut w 200 st.