Chleb wieloziarnisty ze słoika

Były już ciastka ze słoika, czas na chleb. Przepis przywiozłam z warsztatów z Anną Marią. Już zdobył popularność - piekła siostra, piekła koleżanka z pracy... A to dopiero początek jego oszałamiającej, jak sądzę, kariery ;)



Składniki:

  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słoneczenika
  • 1/2 szkl. otrąb pszennych
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 3/4 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 1/2 litra wody
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem drożdży instant i wody ułożyć warstwami w słoiku i obdarować kogoś bliskiemu naszemu sercu lub po prostu postawić na półce i cieszyć nim oczęta :)

Wszystkie składniki wymieszaj, połącz z suchymi drożdżami i zalej ciepłą wodą. Wyrób ciasto - powinno być luźne. Nakryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Ponownie je wyrób i przełóż do wysmarowanej i wysypanej otrębami formy do pieczenia. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 st. i piecz około 50 minut.