Żurawina w cukrze - vel dropsy

"Jadalne prezenty" przyniosły mi poznanie smaku świeżej żurawiny. Zawsze tylko suszona lub ze słoika. Tym razem mogłam dotknąć takiej prosto z krzaczka i spróbować jak smakuje w wersji "dropsy". Cudny smak - pokochaliśmy go wszyscy, łącznie z moją trzylatką miłującą żurawinę suszoną miłością bezwzględną i bezgraniczną. Przepis Ani z Kucharnii.



Składniki:

  • 1 szkl. świeżych żurawin
  • 1 szkl.wody
  • 1 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. cukru pudru
Sposób przygotowania:

W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Gdy zacznie wrzeć zdejmijz ognia i natychmiast wrzuć do syropu żurawinę. Odstaw na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedź na sicie i obtocz w cukrze pudrze. Rozłóż do wyschnięcia na blasze. 
Powstały syrop możesz wykorzystać jako dodatek do herbaty czy też do nasączania ciast.