Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Są smaki nieśmiertelne. Są smaki, za którymi się tęskni cały rok... To jeden z nich. Idealnie doprawiona kapusta z grzybami zamknięta w cieniutkim pierogowym cieście. Jak to osiągnąć? Mieć jeden sprawdzony przepis na pierogi, ulepić ich całą masę - by były zawsze zgrabne i równiutkie, znaleźć przyprawę do kapusty, która zawsze nada perfekcyjny smak, a jesienią biegać do lasu po grzybki :)
O ile grzybiarzem jestem słabym - oddaję pałeczkę rodzicom ;), o ile mistrzynią lepienia jest moja ciocia, o tyle tajemnicę kapusty odkryłam sama. To przyprawa do Bigosu i potraw z kapusty firmy Prymat. Przetestowałam ją w tym roku dzięki paczce otrzymanej od firmy Prymat, o której Wam już wspominałam. Do tej pory czegoś mi w naszych pierogach brakowało - ale też nigdy nie dodawałam kolendry, kminku, słodkiej papryki i chilli. A właśnie te przyprawy występują obok czosnku, cebuli, ziela angielskiego, pieprzu czarnego, liścia laurowego czy majeranku w mieszance Prymat. Przyprawę musieli stworzyć profesjonaliści - jest idealnie wyważona, pięknie podkreśla smaki i kapusty i grzybów. Polecam - spróbujcie :)



Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 szkl. gorącej wody
  • sól
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:


Zacznij od przygotowania farszu.
Grzyby zalej gotującą się wodą i i pozostaw na noc. Rano wypłucz pod bieżącą wodą, ponownie zalej wodą i gotuj 20 minut. Wody z grzybów nie wylewaj!
Kapustę kiszoną obgotuj przez godzinę z wodą z grzybów. Odcedź, ostudź i odciśnij w dłoniach. Przeciśnij razem z grzybami przez maszynkę z grubym sitem. Dodaj do kapusty i grzybów cebule drobno pokrojone i zeszklone na oleju. Dopraw solą i przyprawą do dań z kapusty.

Z mąki, soli, jajek, oliwy i gorącej wody zagnieć ciasto - zagniataj tak długo, aż ciasto stanie się aksamitne. Przykryj folią, by nie wyschło.

Odkrój kawałek ciasta i cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj pierożki, następnie nałóż łyżeczkę farszu i sklej w pieroga. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą specjalnych "maszynek" do pierogów.
Pierogi wrzucaj n wrzącą wodę i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Możesz do wody dodać odrobinę mąki ziemniaczanej - zmniejszysz ryzyko popękania pierogów i wypłynięcia farszu.