Trufle daktylowo-pomarańczowe

Ten przepis naprawdę nas wciągnął - wszystkie uczestniczki "Jadalnych prezentów". Puściłyśmy wodze fantazji kulinarnej i nagle się okazało, że powstały trzy całkowicie odmienne zestawy trufli. Jedne były pełne świeżego imbiru, inne mocno kakaowe, a nasze - czekoladowo-pomarańczowe. A zaczęłyśmy od tego samego zestawu składników. Eksperymentujcie :) Trufle daktylowe zagoszczą w tym roku na naszym stole świątecznym :)
Podaję naszą wersję :) 




Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych daktyli
  • kilka łyżek likieru pomarańczowego
  • kilka łyżek soku pomarańczowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta chilli
  • skórka otarta z pomarańczy
  • kakao do obtaczania

Sposób przygotowania:

Daktyle włóż do malaksera i zmiksuj na gładką, zwartą masę. Dodaj likier i sok pomarańczowy oraz przyprawy. Dokładnie połącz - zagnieć jak ciasto. Smakuj i doprawiaj tak długo, aż efekt Cię zadowoli (możesz dodać imbir, cynamon, mielone goździki... itp. itd...)
Gotową masę przełóż na minimum godzinę do lodówki, a następnie formuj trufelki. Obtocz je w cukrze pudrze lub ciemnym kakao. Możesz wykorzystać też mielone/siekane migdały, wiórki kokosowe...


 Poniżej zdjęcie "warsztatowych sąsiadek" - piękne, prawda?