Pieczona pierś z gęsi

Gęsina? Rzadkość na naszych stołach. Zapewne głównymi sprawcami są: zaporowa cena i słaba dostępność. Postanowiłam jednak spróbować. Tato "upolował" dla mnie dwie piersi i powiedział: "wymyśl coś" :) 
Ale jak tu coś wykombinować, jak ja nie wiem, jak smakuje mięso z gęsi?!
Poszłam po dobrą radę na stronę http://www.kwestiasmaku.com/, a tam... same pyszności :)
Zdjęcie mogłoby być lepsze... ale gęsinka stygła, goście czekali, a i mnie samej ślinka za bardzo ciekła :) Przy następnym podejściu do gęsiny na pewno się poprawię :)


Składniki:
  • 1 kg piersi z gęsi
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml gęstego soku z malin
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Dzień przed pieczeniem umyj gęś i natrzyj ziołami - pomiń skórkę. Włóż je do żaroodpornego naczynia - skórką do góry i zalej winem i sokiem. Płynu powinno być tyle, by przykrył całkowicie mięso, a skórkę pozostawił na powierzchni. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
W dniu pieczenia nagrzej piekarnik do 240 st. Piersi gęsi wyjmij z marynaty, natrzyj solą i pieprzem i ponownie włóż do garnka. Przykryj i piec 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 60 minut.
Dbaj o to, by mięso było całkowicie przykryte, a skórką pięknie unosiła się nad powierzchnią. Gdyby płyn odparował - dolej wina i soku. 
Po wyjęciu z piekarnika i zalewy pokrój w plastry i podawaj...


Moja propozycja sosu do gęsiny:

200 ml dżemu z czarnej porzeczki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dżem z winem gotuj około 10 minut. Następnie mąkę rozmieszaj z małą ilością sosu, by nie porobiły się grudki. Wmieszaj zawiesinę w sos, zagotuj i podawaj :)