Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Pomysł na makaron ze szpinakiem i kurczakiem pojawił się w naszej rodzinie dzięki mojej siostrze. Ona rozpoczęła proces dopieszczania tego przepisu. W tej chwili jest już niemalże idealny... Spróbujcie sami...

Postanowiłam spróbować włączyć do przepisu pieprz czosnkowy "Prymat", z paczki do testowania,  o której już wcześniej pisałam. Pieprz ten intensywnie pachnie czosnkiem, co w przypadku tego dania dodatkowo podkreśliło moje ulubione zestawienie czosnku i szpinaku. 
Posypałam nim sos chwilę przed końcem gotowania, co wzmocniło efekt. A jaki on był?  Idealny, harmonijny, kompletny... na pewno godny wypróbowania :)



Składniki:

  • 400 g makaronu (u mnie wstążki)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • sól
  • pieprz czosnkowy "Prymat"

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente. 
Liście szpinaku opłucz, odetnij ogonki i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Mieszając, przesmaż szpinak, aż zwiędnie. Dodaj posiekany czosnek, podsmażonego kurczaka pokrojonego w kostkę. Podlej śmietanką i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłącz gaz. Przed podaniem wkrusz ser pleśniowy. Do sosu wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj.