Pasta kanapkowa z awokado

Zawarte w awokado tłuszcze są łatwo przyswajalne przez człowieka. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane są osobom chorującym na miażdżycę czy nadciśnienie. Zawiera miedź, która normalizuje funkcje enzymatyczne wątroby. Są tacy, którzy uwielbiają smak awokado, ja niestety do tej grupy nie należę. Wolę przetworzone :) Stąd pomysł na pastę kanapkową :)



Składniki:

  • 1 awokado
  • 25 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Awokado umyj, natnij dookoła i przekręć w dłoniach. Wyjmij pestkę, obierz skórkę i pokrój w kostkę. Awokado, ser feta, pokrojony ząbek czosnku i oliwki wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.