Mus cytrynowy

Po przygotowaniu kandyzowanej skórki cytrynowej pozostały mi cytryny! Leżały i się śmiały - nic nie wymyślisz :) Poszperałam troszkę po zaprzyjaźnionych blogach i jakoś nic mi nie pasowało. Postanowiłam zaryzykować i przygotować coś, co nie będzie ani dżemem, ani konfiturą.Powstał przepyszny mus... Świetnie smakuje jako dodatek do herbaty, będzie rewelacyjny jako przełożenie w słodkim cieście...


Składniki:

  • 4 cytryny
  • 2/3 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania:

Cytryny bez skórki pokrój w kostkę - dokładnie usuń wszystkie pestki. Kawałki cytryn wrzuć do garnka, dodaj wodę i cukier i gotuj, aż cytryny zaczną się rozpadać. U mnie trwało to około 40-50 minut. Następnie wszystko zblenderuj. Gorąco przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Po wystudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu.