Makowiec zawijany

Przepis na tego makowca jest z nami trzeci rok. Ponownie czekam na niego z niecierpliwością. Pieczemy go raz w roku, by smakował... idealnie... Masa makowa pełna jest bakalii, ciasto jest kruche, pachnące drożdżami... Tak powinien smakować makowiec na Boże Narodzenie...

Składniki:
MASA

  • 25 dag maku
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 8 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka tartej bułki
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki powideł
CIASTO
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź. 
Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.

Drożdże rozrób z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj trochę śmietany. Odstaw na chwilę. Mąkę, 1 łyżkę cukru pudru, cukier waniliowy wysyp na stolnicę, dodaj 1 jajko i 1 żółtko, margarynę, resztę śmietany oraz drożdże i posiekaj nożem. Zagnieć na aksamitną masę i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem. Wyłóż masę makową. Zroluj strucla i zawiń w papier do pieczenia. Piecz 1 godz. 15 minut w 180 st. z termoobiegiem.
Przed podaniem polukruj.


Tak przygotowaną masę możesz też wykorzystać jako nadzienie do drożdżówek, do makiełek...