Konfitura bananowo-czekoladowa

Ech, "Jadalne prezenty" z Anną Marią nadal mnie "prześladują" :) Chętnie do nich wracam. Tym razem zajadając się konfiturą - połączeniem banana i czekolady... przyprawionym kardamonem..



Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 filiżanka cukru
  • 15 łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 100 g czekolady 70%
Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone banany przełóż do rondla o grubym dnie. Dodaj cukier, sok i kardamon. Gotuj na średnim ogniu około 8 minut. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.